sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Terhi Rannela - Kesyt kaipaavat, villit lentävät


Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät. Matkapäiväkirjani sivuilta. Karisto 2018. 220 s.

Kirjailija Terhi Rannelan uusin teos on matkapäiväkirja, jonka hän on koonnut matkoilla pitämiensä päiväkirjojen ja lehtiin kirjoittamiensa kolumnien pohjalta. Nimensä teos on lainannut Elmer Diktoniukselta: Vain kesyt linnut kaipaavat, villit lentävät.

Rakastan lukea kirjailijoiden julkaistuja päiväkirjoja ja kirjailijoiden matkapäiväkirjat kuuluvat samaan kastiin. On mielenkiintoista lukea kirjoittamis- ja ajatteluprosesseista ja siitä, miten kirjoittaminen suhteutuu muuhun elämään. Terhi Rannela kirjoittaa Natalia Goldbergin mottoa lainaten, että  kirjoittaminen on hänen ainoa pysyvä kotinsa. Kirjoittaa voi aina ja kaikkialla, eikä se ole paikkaan tai aikaan sidottua. Ihanneammatti siis ainakin sille, joka rakastaa matkailua.

Itse olen vuosien varrella ollut vähän laiska päiväkirjan kirjoittaja, mikä ajoittain harmittaa. Nyt olen taas innostunut kirjoittamaan jonkin verran ja Prahan matkaltamme ostin muistikirjan, jonka tarkoitus on toimia matkapäiväkirjana. Onneksi on myös blogi! Vuosien varrella blogi on usein saanut toimia jonkinlaisena matkojen tallentamisen paikkana. Toki postaukset useimmiten ovat olleet kuvapainotteisia, mutta olen tyytyväinen, että jonkinlaisia muistoja on tullut tallennettua, esimerkiksi tähän Eurooppaan suuntautuneeseen automatkaamme palaan aina silloin tällöin postausten välityksellä. Samalla tietenkin haaveilen uudesta samanlaisesta.

Rannelan kirjan välityksellä lukija pääsee matkustelemaan ympäri maapalloa New Yorkista Uuteen Seelantiin ja Haapsalusta Ateenaan. Aikaa vietetään hotellihuoneissa. lentokentillä, lentokoneissa ja kirjailijaresidensseissä. Joskus matkataan yksin, joskus mukana on ystäviä ja/tai puoliso. Aina mukana on kuitenkin matkapäiväkirja ja usein myös muita kirjoitustöitä. Joskus matkan tavoitteena on lomailla, päästää irti tutusta arjesta, joskus taas tarkoituksena on edistää kirjoittamisprosessia tavalla tai toisella. Usein matkat toimivat myös inspiraation lähteinä tuleville kirjoille.

Rannela tallentaa kirjassaan hetkiä, mutta mietiskelee myös kulloisenkin maan kulttuuria ja historiaa. Hän vierailee museoissa, tekee luontoretkiä, bongailee lintuja ja yrittää eri tavoin havannoida paikallisten elämää ja arkea. Pysähtymisen ja hiljaisuuden hetket ovat erityisen tärkeitä, ne ovat eräänlaisia henkisiä puistoja, joissa voi ladata akkuja

Istun puistonpenkillä ihastelemassa nokikanojen sukellusharjoituksia. Luen joka päivä yhden runon. Katselen mökin nurkalla aurinkoläikässä makaavaa jänistä. En etsi kameraa vaan tallennan pitkäkorvan ainoastaan katseellani. Hengitän.

Itselleni matkoilla on tärkeintä omatahtisuus, se että saa kulkea ja mennä ilman aikatauluja: pysähdellä, katsella, mietiskellä, vajota haaveisiin, kääntyä kannoillaan, jos siltä tuntuu. En pidä suorittamisesta ja hyvin harvoin matkojemme ohjelma on etukäteen aikataulutettua. Nähtävyyksistä toiseen juokseminen on minulle kauhistus, mutta olen joskus ollut tällaisillakin matkoilla mukana ja silloin on ollut erityisen tärkeää, että on hetkeksi saanut pysähtyä, hengittää syvään ja olla vain. Mieluiten yksinään.

Rannelan kirjan anti on siinä mielessä lohdullista, että kaikki ei ole vain ihanaa ja matkustamisen ja eri kohteiden ihanuuksien kuvaamista. Mukaan mahtuu myös kommelluksia, vastoinkäymisiä, väsymystä ja tuskastuttavia turistirysiä. Niitä kaikki kokevat matkoillaan, mutta harvemmin niistä kerrotaan.

Luin Rannelan kirjasta Lumiomena-blogista. Olen iloinen, että luin,  sillä muuten kirja olisi todennäköisesti mennyt minulta ohi. Kesyt kaipaavat, villit lentävät on oiva kirja sille, joka pitää sekä matkustamisesta että kirjoittamisesta.

Luin kirjaa junassa matkalla Joensuuhun ja takaisin. Matkallaolon tuntu lisäsi kirjan vaikuttavuutta ja se nosti matkakuumeen huimiin lukemiin. Onneksi seuraava matka on jo suunnitteilla. Kesällä matkataan autolla Viroon ja sen kaupunkeihin ja maaseutukartanoihin. Joko sinulla on seuraava matka suunnitteilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti